Beni: Under the Influencer – Ellinor Aurora Aasgaard og Zayne Armstrong

Agder Kunstsenter har gleden av å presentere vårens første utstilling «Beni: Under the Influencer« med kunstnerduoen Ellinor Aurora Aasgaard og Zayne Armstrong, åpning lørdag 4. mars kl. 13.

Tale på åpningen ved Lisbet Skregelid, professor ved Fakultet for kunstfag, Universitetet i Agder.

Utstillingsperioden: 04.mars til 2.april 2023

Jaget etter jeget

Til utstillingen Beni: Under the Influencer inviterer kunstnerduoen Ellinor Aurora Aasgaard og Zayne Armstrong oss inn i sin stadig voksende, satiriske verden. Aasgaard og Armstrong har gjennom hele sitt samarbeid utviklet en rekke karakterer som utfolder seg i ulike storylines gjennom en serie filmer og utstillinger. Med et skeivt blikk, humor og iscenesettelser forsøker denne utstillingen å komme til kjernen av hvordan ytre forhold påvirker psyken. Her tar kunstnerne også et skritt videre, og leker med tanken om en identitet som skapes uavhengig av kroppen.

I denne utstillingen møter vi musikeren Beni (spilt av Aasgaard), som oppsøker en transformasjon i håp om å komme over sceneskrekken. Hun får hjelp fra Shawndee (spilt av kunstner Christa Joo Hyun D’Angelo), en forlokkende makeover-artist som har evnen til å trenge inn i hodet til Beni. Med bruk av ulike «filtre» finner de en match til Benis ønskede nye identitet, og Shawndee forvandler Beni til den animerte frosken og Eurodance-avataren Crazy Frog. En tredje karakter, Xoom (spilt av musiker Julie Chance), er for oppslukt i sin egen tyskundervisning på Zoom til å ta vare på Beni, og forsvinner inn i sitt eget rom.

Tittelen Beni: Under the influencer er et ordspill på det å være under påvirkning («under the influence») og influencer-fenomenet. Beni ønsker å være en influencer som gjør mer enn å fremme produkter. Målet er å bli tatt på alvor som musiker. Men først må hun komme seg over traumet fra et mislykket stagedive. For å oppnå alt dette, ser hun seg nødt til å endre sitt utseende fullstendig. Fordi, som Shawndee påpeker formes Benis selvbilde i stor grad av ytre faktorer. Suksess betyr for henne et stort publikum og mange følgere, og det er en direkte link mellom dette og den versjonen av Beni som kan markedsføres. Jaget etter en ny identitet blir derfor like fullt en kamp for overlevelse, og Beni er villig til å gi opp seg selv for å oppnå suksess.

Handlingen utspiller seg i et fiktivt hostel, som publikum selv får mulighet til å oppleve fysisk her på Agder kunstsenter. Et hostel er i utgangspunktet et midlertidig oppholddsted, hvor fritid og arbeidstid ofte smelter sammen. Og i dette dekonstruerte hostelrommet er det mange elemeter – og virkeligheter – som overlapper hverandre. Malerier, tekstilarbeider og skulpturer har nemlig både en funksjon som rekvisitter og kulisser i de to filmene som vises, samtidig som de utgjør deler av installasjonen i gallerirommet. Sminkebordet der Beni realiserer seg selv låner sin estetikk delvis fra bankautomater, og delvis fra Barbie-universet, med den umiskjennelige rosafargen og prinsesse-ornamentikken. Langs «speilet», der videoen spilles, er det malt tomme interiører i stilen av boligannonser. Dette er stedet hvor Bennis verdi blir bestemt, mellom privatliv og næringsliv.

Gjenom hele utstillingen dras vi inn og ut av det digitale og det fysiske, indre og ytre rom, private og offentlige sfærer. Installasjonen lapper sammen mange ulike uttrykksformer og referanser, som en slags collage. Ved å bygge opp fortellingen gjennom alle disse lagene, får vi et innblikk i Benis fragmenterte indre verden. Det bringer samtidig opp spørsmål om vår verden: Hvordan påvirkes psyken av ulike prekære forhold i dagens samfunn? Hva betyr det for jeget når både utseende og identitet konkurrerer med livløse gjenstander, ting, i markedsøkonomien? Er det mulig å skape seg en identitet uavhengig av egne erfaringer, minner og kropp?

av Tiril Flom, journalist og kritiker.

Ellinor Aurora Aasgaard (f. 1991, NO) & Zayne Armstrong (f. 1986, US/UK) har jobbet sammen siden 2018. Arbeidene deres har blitt vist på en rekke gallerier og institusjoner både nasjonalt og internasjonalt, mest nylig på Kling & Bang (IS), Oslo Kunstforening (NO), SOX (DE) og Sundy (UK). De har kommende utstillinger og presentasjoner på Vega Scene (NO), NKR – Neuer Kunstraum (DE), Pogo Bar – KW Institute for Contemporary Art (DE) og Vigeland-museet (NO). I 2023 vil de ha et residencyopphold på samtidskunstsenteret Triangle – Astérides i Marseille (FR).