SMAK PLANTENE

Deltakende kunstnere er: Ann Cathrin November Høibo, Elin Igland, Elisabeth Haarr, Iben Isabell Krogsgaard, Inger Johanne Rasmussen, Ingrid Juell Moe, Pearla Pigao, Pia Eikaas, Tine Karlsvik og Tomas K. Endresen. (Les mer om kunstnerne etter teksten.)

Agder Kunstsenter har 40 års jubileum i år. Det ble kuratert 4 gruppeutstillinger i år, men pga koronapandemien er dette årets andre åpning. Vi gleder oss stort over endelig å kunne vise fysisk kunst, etter lang periode med stengt gallerirom.

På grunn av smittevernstiltak vil det kun være mulig med 25 personer i gallerirommet samtidig.


SMAK PLANTENE – Materialbase: Tekstil

// Tekstilets uendelige muligheter//

Noen har vevd lyden av vann, andre har fått hjelp av bier. En bruksanvisning for nesespray er brodert og en gammel frakk har blitt kunst. Møt ti kunstnere som alle arbeider med tekstil, men med svært varierte tilnærminger.

Tekstil er et materiale vi alle har et forhold til, enten vi tenker på det eller ei. Vi bærer det tett på kroppen og det blir en del av vår identitet. I Agder Kunstsenters utstilling «SMAK PLANTENE» møter du både velkjente bautaer og representanter for den yngre generasjon kunstere, alle med et sterkt forhold til tekstil som materiale.

– For meg var det naturlig å velge å jobbe med tekstil, og det var mulig for meg å velge det fordi vi har så mange sterke forbilder i Kristiansand. Mediet man velger er som et språk man trives med eller ikke, og tekstil kjennes som min dialekt, sier Inger Johanne Rasmussen, som viser det store verket «Noe» i utstillingen.

Iben Isabell Krogsgaard ofrer et identitetsplagg for kunsten. Den ti år gamle frakken har hun gått med like lenge som hun har drevet med kunst.

– Den har fått huller og slitasje etter min kropp. Nå vil jeg den skal få et nytt liv med for av et teppe jeg har vevet. Motivet er et landskap fra barndommen min, sier hun.

Tekst: Mai Linn Tronstad

Ann Cathrin November Høibo: «Oldemors Houseparty er en liten monokrom vev som henger på en knagg av keramikk. Arbeidet er åpent for tolkning fra publikum»

Billedkunstner, bor og arbeider i Oslo og Kristiansand. Utdanning fra Städelschule i Frankfurt am Main og Kunsthøgskolen i Oslo. Variert kunstnerisk formspråk, ofte installasjoner basert på vev og tekstil i kombinasjon med andre materialer.

Elin Igland: «Uttrykket «standing on shoulders of giants» passer bra på oss tekstilkunstnere i dag. Generasjonen som banet vei for oss var helt fantastisk»

Tekstilkunstner bosatt i Grimstad. Utdannet ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen og Kunsthøgskolen i Oslo. Materialets egenskaper, veven som metode og hva som skjer når man fraviker vevens prinsipper, er viktige aspekter i hennes arbeider.

Iben Isabell Krogsgaard: «Ved å gjøre om på et identitetsplagg jeg har brukt i ti år, slik at det ikke lenger kan brukes, opphøyer jeg det til noe annet»

Fra Tvedestrand, bor i Bergen. Jobber hovedsakelig innen installasjon, performance og skulptur. Kunstutdannelse fra Bergen, Asker og Trondheim. I tillegg til å arbeide alene, er hun en del av kunstduoen USIKKERKUNSTJENTE.

Tine Karlsvik: «Tekstilene mine er påført avtrykk fra øverste tavlen i en bikube, med propolis som biene lager. Biene gjorde halve jobben før jeg bearbeidet videre»

Bor og arbeider i Lyngør. Kunstutdannelse fra Kunsthøgskolen i Oslo og Det Kongelige Danske Kunstakademi. I tillegg utdannet landskapsarkitekt og inspireres av naturen rundt seg. Arbeider hovedsakelig med tekstil, fotografi og skulptur.

Tomas Kominis Endresen: «Jeg har alltid vært interessert i klær som identitetsskapende, gjerne hjemmelagde løsninger med mors symaskin»

Født i Kristiansand, bor i Stockholm. Utdannelse fra Kungliga Konsthögskolan i Stockholm og Einar Granum Kunstfagskole i Oslo. Arbeider med installasjon, maleri og video med utgangspunkt i design, kunsthistorie og konsumerisme.

Inger Johanne Rasmussen: «De fleste ser et ansikt, noe som ser tilbake på deg. Ansikter er det vår hjerne har lettest for å oppfatte, på godt og vondt»

Tekstilkunstner fra Kristiansand, bor og arbeider i Oslo. Kunstutdannelse fra Bergen, Stockholm, Lista og Kristiansand. Har skrevet to bøker om veving, deltatt på en rekke utstillinger og er kjøpt inn av store museer, industri og næringsliv.

Ingrid Juell Moe: «Jeg driver gjenbruk ved å stille ut to tidligere verk. Med en ny partner får «Hjerter dame» en ny dans i en ny sammenheng, i en ny tid»

Tekstilkunstner bosatt i Ny-Hellesund i Søgne. Utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole. Forfatter av boka «Bakteppe. To brødre og krigen». Mottatt flere stipender og priser for sine bidrag innen kunst, litteratur og kultur.

Pearla Pigao: «Jeg har tatt feltopptak av lyden av vann på Sørlandet, og har overført lyden til et vevprogram. Når betrakteren nærmer seg verkene, skapes toner»

Kunstner, kunsthåndverker og musiker fra Lillesand, bor i Oslo. Utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo og Einar Granum Kunstfagskole i Oslo. Med bakgrunn fra musikk og tekstil, utforsker ofte verkene hennes relasjonen mellom lyd og materiale.

Pia Eikaas: «Jeg tenker på tekstil som den bløte arkitekturen der er mellom oss og verden, som skaper en fasade eller en forkledning»

Billedkunstner fra Kristiansand. Utdannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, Billedkunstskolerne. Arbeider researchbasert med installasjoner og skulptur, med kroppen og byrommet, queer, feministisk og vandrende kunst.

Elisabeth Haarr: «Jeg arbeider ofte med skrapmaterialer som plast eller papirrester, sammen med edlere materialer som silke og ull»

Billedkunstner bosatt i Kristiansand. Utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole. Startet med billedvev, senere store broderier og arbeider nå med faner, kjoler og forskjellige kombinasjoner innen maleri og tekstil.