Som stirrende steinansikter

Kunstneren har alltid latt seg fascinere av bunkeres gjemte, dog mørke historie, av deres form og arkitektur og av tanken på at de vil stå slik, å stirre utover havet, i kanskje tusen år.

– Bunkere er veldig fotogene og har en personlighet. Jeg tenker ofte på dem som steinhodene på Påskeøya, bortsett fra at bunkerne ikke ser inn mot land, men mot havet og horisonten de skulle vokte, sier Ørjan Amundsen.

Gjennom video, lyd og installasjon formidler han sin langvarige fascinasjon i utstillingen «TUSEN ÅR» på Kunstpunkt Lista.

– De finnes langs hele Sørlandskysten, men gjemmer seg samtidig litt bort i landskapet. Jeg har alltid vært fascinert av bunkere som bygninger og som monumenter. De bare står der, og kommer kanskje til å stå i tusen år.

Amundsen jobber med flere forskjellige kunstuttrykk, men har en forkjærlighet for video. I et par år har han filmet bunkere langs Sørlandskysten med gamle VHS-kameraer, for å få den bildekvaliteten han liker. Samtidig har han jobbet med videoverket, «Herrevassdraget», som viser demninger og konstruksjoner i et vassdrag i nedre Telemark.

– Kanskje blir disse to verkene del av en triologi. Begge handler om konstruksjoner som ikke brukes lenger, og den gjemte historien bak dem. Siste del av triologien er planlagt å handle om kirkeruiner og ødekirker.

Om kunstneren:
Ørjan Amundsen (f. 1982) bor i Skien. Han er utdannet billedkunstner ved Tromsø Kunstakademi (BA) og Trondheim Kunstakademi (MA). Jobber mest med video, men musikk, tekst og installasjon er også viktige uttrykksformer. Aktuell med utstillingen «TUSEN ÅR» på Kunstpunkt Lista t.o.m. 27.9. og ”Herrevassdraget» på Sørlandsutstillingen i Arendal Kunstforening t.o.m. 20.9.
———————-
Tittelen PLAY/PAUSE henspiller på tilstanden vi alle har kjent på de siste månedene, hvor vi har gått fra et aktivt samfunn til en tilværelse som er satt på vent. Mange har tatt i bruk nye digitale hjelpemidler for å overholde smittevernsreglene, noe vi også gjør med denne digitale utstillingen. I første del av PLAY/PAUSE ba vi en gruppe kunstnere lage kunst sammen med barna sine, for så å vise verkene i våre digitale kanaler. I del to har vi invitert en ny gruppe kunstnere, som også er aktuelle med fysiske utstillinger på Kunstpunkt Lista, til å ta del i PLAY/PAUSE DEL 2.

Deltakende kunstnere fra Kunstpunkt Lista er:
Duoen USIKKERKUNSTJENTE består av Iben Isabell Krogsgaard og Alexandra Jegerstedt.
Inger Saltaag.
Håkon Henriksen.
Ørjan Amundsen.