Friluftsmalerier fra Lista

Inger Saltaag har et par ting til felles med Amaldus Nielsen. Begge er fra Mandal, og begge har tryllet fram flotte naturmalerier direkte i landskapet som tolkes på bildene.

  • Jeg har jo sett mye av det han gjorde, og synes de siste bildene han malte, selv når han var svært gammel, er helt fabelaktige. Jeg beundrer virkelig kunsten hans, men jeg gjør det på min måte, sier Inger Saltaag.

Et av hennes kjennetegn er sterke farger. Som hun selv sier: Fargene blir alltid forsterket gjennom hennes hånd.

  • Min måte å tenke i maleriet er en del av arven fra Matisse, men de sterke fargene har nok også litt med mitt temperament å gjøre. Jeg er ikke interessert i fotografiske gjengivelser. Er det en farge som trengs for å gi bildet noe ekstra, tilfører jeg den. Det er alltid maleriet som bestemmer til slutt.

De fleste av maleriene i utstillingen «HAVLAND», som kan ses på Kunstpunkt Lista fram til 2. august, er malt direkte i landskapet.

– Jeg har i lang tid vært vant til å male etter erindring fra sterke naturopplevelser, det å jobbe som friluftsmaler er noe jeg ikke hadde gjort på lenge. Det har vært fantastisk å fornemme atmosfæren direkte i Listas særegne landskap. Å stå ute i forskjellig vær, snu seg etter vinden, jeg kommer helt sikkert til å gjøre det igjen.

Om kunstneren

Maler og grafiker Inger Bentsen Saltaag (f. 1956) arbeider ellers i Saltaags Atelier og Litografiverksted. Hun er fra Mandal og bor i Kristiansand. Utdannelsen har hun fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Statens Kunstakademi i Oslo. Hun har hatt flere arbeidsopphold i Paris, og har sin maleriske oppdragelse fra den franske maleritradjsjonen med røtter tilbake til Henri Matisse. Saltaag har gjort flere  utsmykningsoppdrag, hvor av den største og mest sentrale er utsmykningen «Ode til sommer» på fondveggen i Mandal Rådhus` bystyresal, dette etter 1. pris i konkurranse. I 2019 vant også Inger konkurransen om å male portrettet av rådmann Tor Sommerseth i Kristiansand. Inger Saltaag er innkjøpt av bl.a. Sørlandets Kunstmuseum, Norsk Kulturråd og en rekke offentlige institusjoner, og har hatt utallige utstillinger i inn og utland.

———————-
Tittelen PLAY/PAUSE henspiller på tilstanden vi alle har kjent på de siste månedene, hvor vi har gått fra et aktivt samfunn til en tilværelse som er satt på vent. Mange har tatt i bruk nye digitale hjelpemidler for å overholde smittevernsreglene, noe vi også gjør med denne digitale utstillingen. I første del av PLAY/PAUSE ba vi en gruppe kunstnere lage kunst sammen med barna sine, for så å vise verkene i våre digitale kanaler. I del to har vi invitert en ny gruppe kunstnere, som også er aktuelle med fysiske utstillinger på Kunstpunkt Lista, til å ta del i PLAY/PAUSE DEL 2.

Deltakende kunstnere fra Kunstpunkt Lista er:
Duoen USIKKERKUNSTJENTE består av Iben Isabell Krogsgaard og Alexandra Jegerstedt.
Inger Saltaag.
Håkon Henriksen.
Ørjan Amundsen.