ELIN IGLAND

Grid Extensions av Elin Igland på Buen kulturhus, en vandreutstilling i samarbeid med Agder Kunstsenter. 

Buen kulturhus
Utstillingsåpning lørdag 12.2. kl 1400
Åpent lør-søn 14-17 i perioden 12.februar til 6.mars.

I utstillingen viser Elin Igland vevde skulpturer. Uten bruk av vevstolen blir tråder bundet sammen, og kontrasten mellom det rigide rutenettet og det ukontrollerbare som oppstår blir bakgrunnen for nye skulpturelle og abstrakte utrykk.

Igland ser vev som konstruksjonsmetode for skulptur, og veven og rutenettet som et verktøy for kontroll. I Grid Extensions utforsker hun hva som oppstår i fraværet av veven og kontrollen, og frigjøringen som ligger i å trekke vev over i det abstrakte. I skulpturene er også forholdet mellom opphenget og trådene kommet tettere sammen, hvor opphenget former trådens bevegelser og trådene gir opphenget mening.

Symbolikken i å bære vevde tråder gjorde Beryl Korot i videoverk fra 1977, hvor hun viser video av vev-prosessen og henger det ferdige resultatet på en fremtredende rundstokk. Den frigjøringen som oppstod i forhold til vev som materiale for kunst, er en bakenforliggende faktor i Iglands arbeider.

Igland jobber med materiale som spenner fra syntetisk nylon til lokal ull og elementer av tre. Materialets egenskaper er en viktig del av arbeidsprosessen, hvor opplevelsen av materiale som både enkelt og komplekst, kontrollert og intuitivt, gjenspeiles kanskje nettopp i dette møtet. Samtidig er opphenget ennå friere i formen enn den strenge rundstokken.

Om kunstneren

Tekstilkunstner Elin Igland (f. 1982) er bosatt i Grimstad. Har bachelorgrad i tekstil fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen og mastergrad i kunstfag fra Kunsthøgskolen i Oslo 2013. Hun har hatt mange utstillinger i inn- og utland, og hun har mottatt mange kunsterstipend på nasjonalt og regionalt nivå. Hun har blant annet hatt soloutstilling på Arendal Kunstforening (2019), Galleri Soft (2017) og Trafo kunsthall (2015). Deltatt i gruppeutstillinger ved Sørlandets Kunstmuseum (2020), Kunstnerforbundet (2018), Lillesand Kunstforening (2017), Vilnius (2015), Bomuldsfabrikken (2013) og Norsk Billedhuggerforening (2013) for å nevne noen. Hun har hatt flere verv innen kunstfeltet, og er i dag blant annet styremedlem i Norske Tekstilkunstnere.