Oppmålt familielykke

Koronasituasjonen sendte familien Helling-Larsen på et ekstra langt hytteopphold på Justøya. Med videokamera har de fanget kombinasjonen familielykke og koronaregler. 

Brødrene Kasjio Brave Helling-Larsen (6) og Hav Helling-Larsen (8) er vant til å få utfolde seg kreativt hjemme i Lillesand. Nylig fikk de dekorere hele kjøkkengulvet med sitt eget uttrykk. Gulvet skulle males igjen, men et artig lerret utgjorde det likevel. Til Agder Kunstsenters første heldigitale utstilling «Play/Pause», bidrar de sammen med kunstnerpappa Erlend Helling–Larsen. Sammen har de festet hverdagslige familieaktiviteter på film. Som familier flest, har de sett ekstra mye til hverandre gjennom de siste ukene. Det som imidlertid skjærer gjennom familieidyllen, er avstanden vi holder til andre mennesker grunnet pandemien. En meter og to meter har blitt en standard vi må forholde oss til, noe som tas opp i filmen far og sønner har laget sammen.

Det er mange år siden jeg sist jobbet med video, men jeg synes formatet passer denne utstillingen. Jeg har alltid vært opptatt av situasjons- og stedsspesifikk kunst, og mener video ligger nærmere koronasituasjonen og en digital utstilling, enn det et maleri ville gjort, sier Erlend Helling-Larsen.

Den kreative trioen har nytt å ha mye ekstra tid sammen, og har ikke noe imot at tempoet har senket seg flere hakk under pandemien. Ekstra tid og energi kan alltids brukes på kreative prosjekter.

Om kunstneren

Erlend Helling–Larsen (f. 1975) er fra Oppegård i Oslo, men bor i Lillesand. Som kunsthåndverker og billedkunstner arbeider han med flere ulike uttrykk, blant annet broderi, tegning, grafikk, skrift, video og installasjoner. Helling-Larsen er utdannet ved Universitetet i Oslo, Oslo Tegne- og Maleskole og Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam. Han har arbeidet som assistent for kunstneren Joshua Neustein i New York, før han hadde et lengre stipendopphold i Tyskland. Verkene hans har blant annet blitt vist på Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo, KODEKunstmuseer og komponisthjem i Bergen, ARTendal/Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal og Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand.

———————-

«Play/Pause» er Agder Kunstsenters første heldigitale utstilling. Tittelen henspiller på tilstanden vi alle er inne i nå, hvor vi har gått fra et aktivt samfunn til en tilværelse som er satt på vent. Prosjektet utfordrer ni kunstnere fra Agder, som også er småbarnsforeldre, til å lage kunstprosjekter som skal vises på Agder Kunstsenters digitale plattformer. Samtidig utfordres barna til å delta med egne verk. Erlend Helling–Larsen, Kasjio Brave Helling-Larsen (6) og Hav Helling-Larsen (8) er blant dem.