Matnyttig gjenbruk

Den nybakte huseieren Håkon Gåre tar gjerne med sønnen Laurits på rare prosjekter i hagen. Med et ønske om å lage noe nyttig av gjenbruksmaterialer, og med litt inspirasjon fra internett, ble jordtombolaen til. 

Håkon Gåre vil ikke lage noe «bare for å lage noe», for ham er det viktig med en mening bak det han gjør. Prosjektet han og sønnen Laurits Rosenberg Gåre (7) bidrar med i utstillingen «Play/Pause», har dermed både mening og stor nytteverdi.

Da kunstprosjektene mine er satt på vent på grunn av koronasituasjonen, har hagen reddet meg. Der har jeg dratt med meg Laurits på noen rare prosjekter, forteller Gåre.

Et av dem er en såkalt jordtombola, etter en idé han fant på internett og lagde sin egen vri på. Tombolaen siler gammel jord, slik at den kan brukes på nytt. En nyttig innretning når man har kjøpt et gammelt hus og har mange prosjekter på gang. Her er det gjenbruk på flere plan, både når det gjelder jord og materialer.

Å lage noe for å lage noe føles motstridende feil, jeg har heller ikke kjøpt nye materialer til dette. Jordtombolaen er laget av brukte materialer satt sammen på en ny måte. Det føles bra, sier kunstneren.

Hvordan sluttresultatet av jordtombolaen blir, får du se på Agder Kunstsenters første rene digitale utstilling «Play/Pause».

Om kunstneren

Håkon Gåre (f. 1980) er født og oppvokst i Oslo, men bor og arbeider nå i Lillesand. Gåre har en bachelor fra avdeling for Metall og smykkekunst og en Master of Fine Arts fra Kunst og håndverk ved Kunsthøgskolen i Oslo. I tillegg har han en treårig utdannelse som tekstforfatter fra Westerdals School of Communication i Oslo. Han føler seg hjemme blant materialer, begynte tidlig i utdannelsen å utforske smykker og objekter og beveget seg deretter til større skulpturer og installasjoner. For Gåre handler kunst om å kommunisere, og han bruker de metodene han finner tilgjengelig. Idéen er viktig for Gåre, som de siste årene har utstilt ved Arendal Kunstforening, Lillesand Kunstforening, Arteriet og Qunst25.

———————-

«Play/Pause» er Agder Kunstsenters første heldigitale utstilling. Tittelen henspiller på tilstanden vi alle er inne i nå, hvor vi har gått fra et aktivt samfunn til en tilværelse som er satt på vent. Prosjektet utfordrer ni kunstnere fra Agder, som også er småbarnsforeldre, til å lage kunstprosjekter som skal vises på Agder Kunstsenters digitale plattformer. Samtidig utfordres barna til å delta med egne verk. Håkon Gåre og Laurits Rosenberg Gåre (7) er blant dem.