Skuespiller Ulrik Waarli Grimstad i sin rolle på festningen i Kristiansand. Foto: Jonatan Gitmark Valeur.

Når selve stykket begynte kom tre skuespillere opp på scenen i badekåper og ønsket oss velkommen til Berghain. Så begynte musikken å spille og skuespillerne rev av seg badekåpene og hadde lite bekledning under. Foto: Jonatan Gitmark Eriksen.

Da kommer man inn på dansegolvet, omgitt av forskjellige mørke rom hvor det skjer seksuelle handlinger. Dette ble ikke vist, men det ble grafisk fortalt. Foto: Jonatan Gitmark Eriksen.

Jonatan Gitmark Eriksen

Opplevelsen starter i køen. Vakten ved inngangsdøren er allerede i rollen. Han sukker og stønner når han må slippe folk inn, og det skal vise seg at det er vanskelig å komme inn på Berghain.

Sex og dop på festninga

En anmeldelse av forestillingen Berghain

Av Jonatan Gitmark Eriksen

Du kan ikke være helt ordinær og vanlig for å slippe inn på Berghain, du må være en spesiell person, kle deg spesielt og oppføre deg på en bestemt måte. Men på denne forestillinga kommer alle inn.

Tysk nattklubb

Berghain er egentlig en tysk nattklubb som ligger i et gammelt kraftverk, så kanskje det hadde gitt mer av den originale stemninga om forestillinga faktisk hadde vært i en gammel industribygning. Det at vi var ute på festninga, tok jo vekk noe av essensen av Berghain. Men de var superheldige med været og en blodrød måne fikk oss også litt inn i stemninga.

Lite bekledning

Det tok litt tid før alle var inne, men når selve stykket begynte kom tre skuespillere opp på scenen i badekåper og ønsket oss velkommen til Berghain. Så begynte musikken å spille og skuespillerne rev av seg badekåpene og hadde lite bekledning under, kun noen lærkostymer og noen høye sko, litt goth eller punkaktig. Så begynte de å fortelle om køen til Berghain i du-form, for å trekke publikum inn, for at du skulle føle at det var deg det handlet om.

Kaninen

Du er en fremmed karakter i stykket som prøver å komme inn i Berghain-universet, og skuespillerne forteller at du er der mest for å feste. To andre karakterer følger deg. Den første kommer opp til deg i køen og begynner å snakke til deg på tysk. Vi forstår ikke helt hva han sier, så han begynner å snakke engelsk-tysk og sier vi er turister. Han spør om du skal kjøpe exstacy, og han virker overbevisende så du takker ja og kjøper en pille. Han begynner med det samme å snakke om hvor vanskelig det er å komme inn på Berghain, og at du må gjøre som han sier hvis du vil ha en sjanse på å komme inn. I køen er det også en kvinne som karakteren vår med en gang blir forelsket i. Tyskeren begynner å spørre hvem hun er. Han kommer opp med kallenavnet, Kaninen, som kan referere til filmen The Matrix («follow the white rabbit»).

Grafisk fortalt

Til slutt er det din tur til å komme inn, og så begynner showet. Da kommer man inn på dansegolvet, omgitt av forskjellige mørke rom hvor det skjer seksuelle handlinger. Dette ble ikke vist, men det ble grafisk fortalt. Og så var det dop som ble kjøpt og tatt, og alle disse elementene er jo en stor del av Berghain, men jeg som en 15 år gammel gutt syns vel kanskje at det ikke var helt passende for min aldersgruppe.

Fanget inn

Berghain for meg var et uutforsket territoriet hvor jeg ikke nødvendigvis forsto alt som foregikk, men skuespillerne var veldig gode til å få med publikum inn i historien om Berghain. Så jeg ble veldig fanget inn i dette. Og jeg må si at jeg syns det var en god forestilling, sett bort i fra at det ble litt grafisk noen ganger. Totalopplevelsen var allikevel at det var helt nytt og spennende for jeg har aldri sett noe lignende.

Samarbeidspartnere